Tematikus foglalkozások

Foglalkozás óvodásoknak

 

Manó séta

A foglalkozáson a Magyar utazók, földrajzi felfedezők című kiállításon sétálunk körbe, megállva egy-egy érdekesebb tárgynál. A séta végén mesét hallhatnak a gyerekek a kis kengururól, akiről rajzot is készítünk.

 

És megszületett a Föld…

A foglalkozáson megismerjük a Naprendszer tagjait, mesét hallgatunk a Föld születésről, majd szivárványt építünk és végül kitör egy vulkán.

 

Játszunk ősemberest!

Az ősgyerekek mindennapi életével ismerkedhetnek meg a kicsik. Mit ettek, hol laktak és mivel játszottak? Ez mind megtudhatják a foglalkozáson az ovisok.

Foglalkozások 7-10 éveseknek

 

Hová lett az érdi ősember?

Az érdi Fundoklia-völgyben feltárt ősemberi telep anyagán keresztül ismerhetik meg az alsósok az őskori ember életét, vadászszerszámait, valamint a jégkorszak állatvilágát.

 

Laktak-e dinók nálunk?

A foglalkozáson a Kárpát-medencében felfedezett őshüllő (pl.: Iharkutosuchus makadii, Ajkaceratops kozmai, Struthiosaurus transylvanicus) fajokat és a feltárásban részt vevő paleontológusokat ismerhetik meg a gyerekek.

 

Kik azok az indiánok?

A foglalkozáson a múzeum igen gazdag indián tárgyaiból kapnak a gyerekek egy kis ízelítőt. Megtudhatják mi a mokaszin, mikor szívták el a békepipát, mi célt szolgált a kacsinababa, továbbá az indián sámándob hangját is megismerhetik a kicsi indiánok.

 

Hangoló – érdekes hangszerek a múzeumban

A múzeum gyűjteményében lévő hangszerek mutatkoznak be a foglalkozáson. Hallhatják a valiha hangját, kipróbálhatják az orrfuvolát és gamelán zenekart alakíthatnak a foglalkozáson részt vevő csoportok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foglalkozások 11-14 éveseknek

Ismerjük meg a térképet!

A foglalkozáson a múzeum térképgyűjteményén keresztül ismerhetik meg a térképi ábrázolás fejlődését, a korabeli térképek készítési technikáját a diákok, és maguk is alkothatnak egy közös térképet a Zeiss C5-ös térképrajzoló segítségével.

Ázsia a legek kontinense – ahol a legtöbb magyar utazó járt

Az őshazakutatás jeles személyiségeit (Julianus barát, Kőrösi Csoma Sándor, Reguly Antal, Vámbéry Ármin), valamint a Kínában járt Cholnoky Jenő munkásságát ismerhetik meg a csoportok játékos foglalkozás formájában.  

Fehér foltok a fekete földrészen

A Kilimandzsárót megjárt Teleki Sámuel, Magyar László, Nyugat-Afrika első térképének megrajzolója és a rabszolgából lett felfedező, Sass Flóra élete áll a foglalkozás középpontjában.

Árvalányhaj és gyurgyalag

Az Érd–Tétényi-fennsík állat- és növényvilágát ismerhetik meg a diákok a tetőtéri dioráma segítségével. Az érdi helytörténeti kiállítást megtekintő csoportoknak is figyelmébe ajánljuk a foglalkozást, hogy teljes kép alakuljon ki a gyerekekben a minket körül vevő környezet értékeiről, történeti emlékeiről.