Balázs Dénes emlékkötet

Bruttó ár: 800 Ft.
Adótartam: 27%
darab: - +
Facebook Ajánlom egy barátomnak Megosztás a Twitter-en

Dr. Balázs Dénes (1924-1994) a magyar geográfia egyedülálló, rendkívüli akaraterővel megáldott személyisége volt. Kőrösi Csoma Sándort tekintette példaképének. Pályafutását a mészkővidékek és barlangok kutatásával az Aggteleki-karsztvidéken kezdte. Az ő nevéhez fűződik az égerszögi Szabadság-barlang feltárása.
Később három évtizeden át öt kontinens mintegy 131 országában végzett természetföldrajzi tereptanulmányokat. Magányos, hátizsákos utazásai eredményeként 27 könyvet, több száz tudományos közleményt, ismeretterjesztő cikket adott közre. Könyvei öt nyelven milliós példányszámban jelentek meg. Nagy figyelmet fordított a természeti értékek megőrzésére, számos cikkében emelte fel szavát a földtani kincseink megóvásáért.
Meghatározó tudományszervező szerepe volt a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatban és a Magyar Földrajzi Társaságban. Évekig tartó munkával valósította meg 1983-ban a magyar geográfia hét évtizedes álmát, a Magyar Földrajzi Múzeumot, Érd város egyetlen közgyűjteményét.
Balázs Dénes szakmai tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el. A hat nyelven beszélő földrajztudós szellemi örökségét világszerte nagyra becsüli a szakmai körök.

Eddigi vélemények:

Nem tartozik vélemény ehhez a kiadványhoz!