PDF Nyomtatás

A Magyar Földrajzi Múzeum feladatai

Az 1983 októberében, Érden megnyílt Magyar Földrajzi Múzeum célja a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, könyvek, újságcikkek, képzőmuvészeti alkotások, személyi hagyatékok felkutatása, gyűjtése, megőrzése, tudományos feldolgozása és közkinccsé tétele. Állandó kiállításaink mellett évente 2-3 időszaki kiállítással várjuk látogatóinkat.


A kiállítások, szervezett tárlatvezetések mellett nagy hangsúlyt helyezünk a helybeli általános- és középiskolákkal való kapcsolatra. Gyakoriak a múzeumi órák, foglalkozások, feladatmegoldással egybekötött vetélkedők, szakkörök. Nyári táboraink során a környezetvédelmi tudatformálás az elsődleges célunk. A földrajzot oktató pedagógusokkal történő kapcsolattartás rendszeres formája az előadással egybekötött szakmai továbbképzés.

Könyvtárunk 9000 kötettel várja a kutatókat, diákokat melyek a legjelentősebb magyar utazók munkáit, földrajztankönyveket illetve útleírásokat gyűjtötte össze. A helyben használható könyvtár számos darabját adományozás útján kapta intézményünk.


A közművelődési munka fontos része a sajtóval, rádióval, televízióval való kapcsolattartás. Évente 2-3 rádió- vagy televíziós műsort sugároznak a múzeumról, s több tudományos, ismeretterjesztő film szakanyaga készült az intézményben.

A Magyar Földrajzi Múzeum Múzeumbarát Köre

A Magyar Földrajzi Múzeumban 1983 óta működik a Múzeumbarát Kör. Amennyiben tagja szeretne lenni a Magyar Földrajzi Múzeum Múzeumbarát Körének, akkor e-mail-en, vagy  személyesen jelentkezhet, így rendszeres értesítést kap programjainkról. A Múzeumbaráti Tagság 2011 második félévétől már fizetős, de a következő évi tagdíjról , valamint a vele járó kedvezményekről tájékoztatást csak 2012 januárjában adunk.

 
EnglishGerman informal - DuMagyar
 
© 2015 Magyar Földrajzi Múzeum